A teljes smart modellpaletta felvillanyozása

Az új smart electirc drive március közepétől előrendelhető! Részletekről érdeklődjön munkatársainknál.

 

A teljes smart modellpaletta felvillanyozása

Stuttgart/Párizs. Az új smart electric drive* minden eddiginél hívogatóbbá teszi az elektromos mobilitás világát. Mindezt úgy, hogy a smart agilitását a helyi károsanyag-kibocsátás nélküli vezetéssel köti össze, amely ideális kombinációt biztosít a városi közlekedéshez. A negyedik generációs elektromos hajtás élményét nem csak a smart fortwo coupé és fortwo cabrio modellben, de első ízben a négyüléses smart forfourban is megtapasztalhatja. Ezzel a smart lesz a világ egyetlen autógyártója, amely modellkínálatát belső égésű motorokkal és tisztán elektromos hajtással is elérhetővé teszi. A smart electric drive a Párizsi Autószalonon ünnepeli világpremierjét 2016. október 1. és 16. között, majd ezt követően a piaci bevezetés Európában 2017 elején veszi kezdetét. A smart fortwo electric drive németországi árai 21940 eurónál kezdődnek (ajánlott kereskedelmi ár, 19 százalékos áfával). Hazánkban az elektromos smart modellek mindegyike jogosult az 1,5 millió forintos állami kedvezményre.

„A smart egy tökéletes városi autó, és elektromos hajtással egy kicsivel még közelebb kerül a tökéletességhez”, mondta Annette Winkler, a smart vezetője. „Éppen ezért hamarosan a teljes kínálatunkat – a smart fortwo, a smart cabrio és még a smart forfour modelleket is – elérhetővé tesszük teljesen elektromos hajtáslánccal. Smart rajongók és a három korábbi generáció elkötelezett vezetőinek tömegével együtt várjuk az új smart electric drive modellek nyújtotta egyedi vezetési élményt. Mindez ráadásul nagyon hívogató áron válik elérhetővé, különösen azokban az országokban, ahol kedvezmény is jár az elektromos modellekre”.

A legfontosabb információk áttekintése:

  • A smart világszerte az egyetlen autómárka, amely modellkínálatát belső égésű motorokkal és tisztán elektromos hajtással is elérhetővé teszi, mivel a smart fortwo, a smart fortwo cabrio és a smart forfour is elérhető elektromos hajtásláncú modellként.
  • A smart fortwo cabrio jelenleg az egyetlen elektromos hajtású kabrió a piacon.
  • 160 Nm-es nyomatékával a 60 kW-os elektromos autó különösen agilis gyorsulásra képes.
  • A teljesen feltöltött akkumulátor körülbelül 160 kilométeres hatótávot biztosít az NEDC normái szerint, ezzel ideális városi használatot biztosítva.
  • A nagyteljesítményű fedélzeti töltővel a smart electric drive modelleket akár kétszer gyorsabban is feltölthetjük, mint korábban (országtól és elektromos hálózattól függően).
  • Az új gyorstöltővel (2017-től elérhető opcionális felszereltség) a járművet kevesebb, mint 45 perc alatt teljesen feltölthetjük (országtól és elektromos hálózattól függően).
  • Németországban a smart fortwo electric drive árai 21.940 eurótól kezdődnek. Magyarországon a típus 1,5 millió forintos állami kedvezményre jogosult.

smart electric drive: agilis, csendes és helyi károsanyag-kibocsátás nélküli városi vezetés

Menet közben legalább annyira agilis és élénk, mint bármikor. A szélsőségesen kicsi fordulókör is hozzájárul ehhez, amely a kétüléses verzió esetében 6,95 méteres értékével teljesen megfelel hagyományos hajtású társáénak. És ahogy eddig, úgy most is mindenféle kívánságot teljesítünk a színek és az opcionális felszereltségek tekintetében – az elektromos smart modellek is a személyre szabás széles tárházát biztosítják.

A töltési idő fontos szempont az elektromos járművek felhasználói számára, és az új smart electric drive komoly fejlődést mutathat fel a területen. Mindegyik modell már szériában vadonatúj, erőteljes fedélzeti töltővel rendelkezik. Az USA és Nagy-Britannia területén a töltési idő 2,5 óra – éppen fele az előd idejének. Az új „smart control” alkalmazással a töltési folyamatot kényelmesen figyelhetjük meg a távolból, és irányíthatunk számos funkciót, mint például az intelligens töltést.

2017-től egy különösen erős 22 kW-os gyorstöltő is elérhető lesz opcionálisan. Ez a smart electric drive modellek még gyorsabb töltését teszi lehetővé: ha a helyi feltételek megengedik a háromfázisú töltést, akkor a teljes töltés kevesebb, mint 45 percig tart.

A smart fortwo electric drive modellsorozat gyártása a smart hambachi gyárában történik. A smart forfour electric drive Novo Mestóban (Szlovénia) készül. A smart modellek akkumulátorai a Daimler leányvállalatától, a Deutsche ACCUMOTIVE-tól érkeznek. A vállalat központja a szászországi Kamenzben található, ahol az elektromos hajtású smart modellek szíve már 2012 óta készül.

A 81 lóerős (60 kW) elektromotor a smart electric drive modellek farában dolgozik, és teljesítményét rögzített áttételen át továbbítja a hátsó kerekekhez. Az erőteljes 160 Nm-es nyomaték azonnal, már álló helyzetből elérhető. Az elektromos hatótáv körülbelül 160 km – ideális az emissziómentes városi mobilitáshoz. A végsebességet elektronika korlátozza 130 km/h-ban, a hatótáv maximalizálása érdekében.

Az elektromotor teljesítményleadási jellemzőinek köszönhetően a smart electric drive modelleknek mindössze egyetlen fix áttételre van szükségük. Így nincs fokozatváltás, amely nagy előny lehet a sűrű városi forgalomban. Hátramenethez a motor forgási iránya változik meg. A hajtáslánc a Renault Clèonban található gyárában készül, Észak-Franciaországban.

Az új smart electric drive modellek műszaki jellemzőinek áttekintése:

smart electric drive

fortwo

fortwo cabrio

forfour

Motor

Háromfázisú szinkronmotor

Akkumulátor

Lítium-ion akkumulátor

Akkumulátor kapacitása (kWh)

17,6

Az elektromotor teljesítménye (kW/lóerő)

60/81

Az elektromotor maximális nyomatéka (Nm)

160

Gyorsulás 0-100 km/h (s)

11,5

11,8

12,7

Hatótáv, NEDC (km)

160

155

155

Végsebesség (km/h)

130

Töltési idő, 20-100% háztartási  konnektorról (h)

6 (NyEU/UK), 13 (USA)

Töltési idő, 20-100% Fali töltő (h)

3,5 (NyEU), 2,5 (UK/USA)

Alapár1 (euró)

21.940

25.200

22.600

1. Ajánlott Németországi kereskedelmi árak, 19 százalék általános forgalmi adóval.  

A meghajtás alapbeállítása mellett a vezető ECO üzemmódot is kiválaszthat, amelyet a különösen hatékony vezetés érdekében fejlesztettek. Ilyenkor a rendszer korlátozza a végsebességet, módosítja a gázpedál érzékenységi görbéjét és előre kiválasztja a maximális rekuperációs szintet. Kiguruláskor vagy fékezéskor a jármű mozgási energiáját a rendszer elektromos energiává alakítja – ezt nevezzük rekuperációnak. Az alap üzemmódban elérhető radar alapú rekuperáció segíti az előrelátást. A forgalmi helyzetet egy radaros érzékelő figyeli és az adott helyzetnek megfelelően választja ki a rekuperáció mértékét.

Energia-megtakarítás és hatótávnövelés céljából az új smart electric drive modellek álló helyzeti klimatizálással rendelkeznek. Ez lehetővé teszi például a belső tér kívánt hőmérsékletre történő fűtését/hűtését, miközben a járművet még hálózatról töltik.

A „smart control” alkalmazás segítségével számos elektromos hajtásra vonatkozó információt hívhatunk le okostelefonunkon, tabletünkön vagy PC-nken, valamint a távolból kényelmesen vezérelhetjük az olyan funkciókat, mint például az előklimatizálás vagy az intelligens töltés. Az új modell az elődjénél több működtetési lehetőséggel rendelkezik. Például a két programozható indulási időzítő lehetővé teszi, hogy az intelligens töltést és az előklimatizálást ne kelljen mindig újra beállítani a gyakran megtett utazások előtt.

A smart electric drive modellek alapfelszereltsége meghaladhatja a hagyományos hajtású típusokét, mivel az elektromos modellek például kiegészítő teljesítménymérővel és akkumulátor-állapotkijelzővel rendelkeznek szériában, vagy opcionálisan elérhető hozzájuk a téli csomag, amely fűthető kormánykereket tartalmaz a maximális klímakomfort érdekében. Az electric drive design csomag (opcionálisan elérhető) különösen kifejező megjelenést biztosít a járműveknek, mivel a tridion biztonsági cellát és a külső visszapillantó tükrök borítását exkluzív electric zöld fényezéssel látja el. És bármilyen színekkel vagy felszereltségekkel kapcsolatos kívánságot teljesít a smart BRABUS tailor made személyre szabási programja, amely a smart fortwo electric drive modellekhez is elérhető.

Szemrevaló részleteivel a smart electric drive greenflash különleges kiadás már a piaci bevezetésnél felfokozott izgalmakról gondoskodik. A különleges smart electric drive modell coupé és cabrio változatban elérhető, Németországban 27.839 eurós ártól.

A párizsi világpremiert követően az új smart fortwo electric drive az USA területén már az év vége előtt elérhető lesz, ahol mostanában az összes eladott smart modell 25 százaléka elektromos hajtáslánccal kerül forgalomba. Ezt követi a kettő- és négyüléses elektromos modellek európai rajtja 2017 elején.

A smart elektromos történelme

Az első elektromos hajtású tesztflotta 2007-es londoni elindításával a smart gyorsan úttörő szerepet vállalt az elektromos mobilitás területén, amikor is 100 smart fortwo electric drive modell járta a brit főváros útjait – nagy sikernek örvendve.

A smart már 2009-ben bemutatta a smart fortwo electric drive második generációját, amely már 18 piacon vált elérhetővé. A cél a lehető legnagyobb tapasztalat megszerzése volt arról, hogy az ügyfelek miképpen használják és töltik elektromos autóikat. A nagy kereslet minden várakozást felülmúlt. A tervezett 1000 helyett több mint 2000 smart fortwo electric drive készült Hambachban.

2012 júniusától a smart fortwo electric drive harmadik generációja folytatta elődei sikertörténetét, innovatív és előrelátó hajtási koncepciójával vásárlók széles körét meghódítva. Továbbá 2013-ban a smart fortwo vált az első európai gyártású elektromos autóvá, amely elérhetővé vált Kínában. Németországban nagyon rövid időn belül az elektromos smart piacvezetővé lépett elő a tisztán elektromos hajtású járművek piacán körülbelül 40 százalékos részesedéssel és három összefüggő évben képes volt megtartani előkelő pozícióját.

A smart electric drive a márka sikeréhez jelentősen hozzájárult a car2go flotta részeként is, 1400 autóval három városban. Csak a car2go járműveinek köszönhetően a smart electric drive modellek piaci bevezetésük óta több mint 35 millió kilométert hagytak már a hátuk mögött kemény, mindennapos igénybevételek közepette.