Kia E-Niro

Az újításokon túl, a jövő felé

Az E-Niro különleges és egyedi ajánlatként érkezik az autópiacra: teljesen elektromos hajtású, tágas, kényelmes, praktikus utasterű és a ma elérhető elektromos hajtású autók többségével ellentétben hatótávjával sem kényszeríti kompromisszumokra vásárlóit. Az E-Niro számos különleges szolgáltatással és biztonsági felszereléssel is bír.

A karosszéria és az utastér tiszta vonalú és high-tech megjelenését a 2018-as Las Vegasi CES kiállításon bemutatott E-Niro Concept inspirálta. A töltőcsatlakozó a futurisztikussá formált tigrisorr maszk mögött kapott helyet, a LED-es nappali menetfények nyílhegy alakúak, és az első légbeömlő nyílásokat is áttervezték. A díszítő elemek világoskékek.

Az oldalnézet kecses és áramvonalas, a kétszínű, ötküllős, 17 colos keréktárcsák ötküllősek. A hátsó lökhárító is új, és a LED-es hátsó fények kialakítása eltér a többi Niróétól.

Modern, és praktikus utastér különleges elektromosautós technológiákkal

Az E-Niro utasterét számos felszerelés és formai részlet is megkülönbözteti a már ismert változatokétól. A műszerfal díszítőelemei a külsőkhöz hasonlóan világoskékek, a középkonzol kialakítása letisztultabb, a sebességváltó karjának helyét pedig irányváltó gomb vette át (az első ilyen felszerelés a Kiánál).

A belső hangulatfények újak, a középkonzolt és az irányváltó kapcsolót is megvilágítják. Hatféle szín állítható be, fehér, szürke, bronz, vörös, zöld és kék. Az ajtóburkolatok fényes fekete elemei is újdonságnak számítanak.

A műszerpult középső részén változatlan a Niro 7 colos képernyője, de szolgáltatásai számos, kifejezetten az elektromos autózáshoz kifejlesztett dologgal bővültek: elérhetők rajta a legközelebbi töltőpontok, és az akkumulátor állapota (fennmaradó hatótáv) is folyamatosan nyomon követhető. A vezető előtti műszeregység maga is egyetlen 7 colos, színes LCD kijelző. Az új középkonzolon az eddiginél több a pakolóhely, és vezetéknélküli telefonöltőt is kialakítottak rajta. Hogy a töltés folyamata és az akkumulátor szintje kívülről is követhető legyen, a műszerfal tetején LED-ek jelzik a töltést és azt is, ha a telep teljesen feltöltődött.

A Niro padlólemezét eleve úgy tervezték, hogy alkalmas legyen tisztán elektromos hajtásláncok befogadására is. A 2700 mm-es tengelytáv a kényelmes és tágas lábterek záloga, de a beltér részleteinek kialakítása is a helybőséget, és a lehető legnagyobb kényelmet szolgálja. A karosszéria 1805 mm széles és 1 560 mm magas, így a váll- és a fejtér, elöl-hátul egyaránt tágas. A 4375 mm hosszú E-Niro csomagtere 451 literes (VDA)!

Műszaki megoldás


450 kilométeres hatótáv

Az E-Niro megalkotásakor kifejezetten fontos cél volt a lehető leghosszabb hatótáv elérése - az új elektromos hajtáslánc gyártástechnológiai megoldásai is frissek.

Az E-Niro nagy kapacitású, 64 kWh-s lítium-polimer szerkezetű akkumulátorcsomaggal érkezik az európai piacokra, így nem meglepő, hogy hatótávolsága egy feltöltéssel akár a 450 km-t is elérheti. 100 kW-os gyorstöltéssel a telep mindössze 54 perc alatt 80%-os szintig telíthető. Az E-Niro ugyanakkor kisebb, 39.2 kWh-s akkupakkal is elérhető, az egy töltéssel megtehető távolság ebben a konfigurációban is meghaladja a 300 km-t.

Az első kerekeket minden esetben ugyanolyan, 204 LE-s, és már az elindulás pillanatában 395 Nm forgatónyomaték szolgáltatására képes háromfázisú villanymotor forgatja, így az autó mindössze 7,8 s alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/h-ra. Az alacsonyan, a csomagtartó padlója alatt elhelyezett akkucsomag mélyre viszi az E-Niro súlypontját, ami különösen jótékonyan hat a stabilitásra és a kanyartulajdonságokra.

Vezetéstámogató rendszerek

Az E-Niro elérhető aktív biztonsági felszerelései között megtalálható a ráfutásos ütközésre figyelmeztető-, és az aktív ütközésmegelőző rendszer is, a dugóban araszolni képes adaptív tempomattal és az aktív sávtartó asszisztenssel együtt. Utóbbival az autó második szintű önvezetésre is képes, azaz követni tudja az előtte haladó járművet és 130 km/h-s sebességhatárig autópályán, országúton önállóan kormányozva (az útfelületi jelek alapján) a sávot is tartja.