Történelmi születésnap: 110 éves az Alfa Romeo

 

 • Ma ünnepli 110. születésnapját az Alfa Romeo. A hivatalos ceremónia alkalmából újra megnyitja kapuit a márka történeti múzeuma. 
 • A múzeum máskor nyilvánosság előtt lezárt területein a látogatók igazi ritkaságokkal, további 150 autóval, motorokkal, trófeákkal, különleges műalkotásokkal találkozhatnak. 
 • A most berendezett „Alfa Romeo Uniform” szekcióban megelevenedik a születésnapját ünneplő márka és a CARABINIERI kapcsolatának története, bemutatkoznak az olasz rendőrség autói. 
 • Klubok, látogatók, rajongók: a múzeum belső pályáján születésnapi felvonulás és flash mob várja az érdeklődőket. 
 • Sztárvendég az új Giulia GTA, a korlátozott darabszámban gyártott modell először jelenik meg a nyilvánosság előtt. 
 • „Tour of 110 years” címmel az Alfa Romeo Múzeum Arese-ben különleges bemutatót szervez. Virtuális kirándulásán hat lenyűgöző videó kalauzolja vendégeket. 
 • Tudjuk, személyesen mindenki nem jöhet el, ám online a világ valamennyi Alfa Romeo rajongója csatlakozhat a 15 óra 30 perckor kezdődő ünnepséghez. Elég rákattintani az esemény linkjére, és bárki megtekintheti többek között az „Alfa Romeo Racing ORLEN” Formula 1 versenycsapat sztárjainak - Kimi Räikkönen világbajnok és az fiatal olasz tehetség, Antonio Giovinazzi – különleges üdvözletét. 
 • A múzeum ünnepi eseménysorozata június 28-án, vasárnap zárul. A látogatási órák alatt a vendégek és a múzeum munkatársainak egészségét egyaránt különleges biztonsági intézkedések óvják. 

Fontos mérföldkőhöz érkezett az Alfa Romeo. A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő patinás olasz márka egyike a világ kivételesen hosszú múltra visszatekintő autógyártóinak. Helyzetét különlegessé teszi, hogy történetének meghatározó fejlesztéseit, modelljeit nem csak a lexikonok lapjai, hanem a márka múzeuma is megőrizte. 

A mai évforduló alkalmából az olaszországi Alfa Romeo Múzeum valamennyi jelenlegi egészségvédelmi és biztonsági előírásnak eleget téve újra megnyitja kapuit. Bátorítjuk rajongóinkat, tekintsék meg kiállításainkat, a múzeum új szekcióit, exkluzív videoinkat, és csatlakozzanak online ünnepi fesztiválunkhoz. 

Alfa Romeo Múzeum: középpontban az ünnep Az Alfa Romeo Múzeum igazi márkaközpont Milánó külvárosában, Arese-ben. Kiállítási területein több mint kétszáz történelmi jármű várja a látogatókat. A páratlan helyszín tökéletes légkört biztosít az Alfa Romeo 110. születésnapjának ünneplésére. 

Rajongóinak szóló különleges ajándékként az Alfa Romeo most megnyitja múzeuma korábbi magángyűjteményeket őrző területeit is. A látogatók kivételesen további 150 autóban, trófeákban, műalkotásokban, valamint közúti járművek, repülőgépek és hajók motorjaiban gyönyörködhetnek. 

A tizennyolc tematikus zónára osztott páratlan kollekcióban megtalálhatók az Alfa Romeo legkorábbi gépkocsijai, így például a 20/30 ES, és várják az érdeklődőket a különféle Formula sorozatokra készült modellek, a Formula1-es és a Formula Indy versenyautók. 

A gyűjtemény tematikus látnivalói: 

 • koncepció autók – például a Caimano és a Protéo 
 • prototípusok – köztük a Scrabble és a Sprint 6C 
 • történelmi sportmodellek – mint az RL, a Vittorio Jano 6C 
 • újabb verseny- és közúti járművek 

Végül, de nem utolsósorban, nem felejtkezhetünk el a gyűjtemény különleges látványosságai közé sorolható motorokról sem. Ilyenek az 1930-as évekből származó 4C 1500, és a Forma 1 Turbo 415T.

Nemzeti történet: Alfa Romeo uniformisban

A múzeum az ünnepi alkalomból új kiállítással jelentkezik. Az „Alfa Romeo Uniform” szekciót az olasz rendőrség, azaz a CARABINIERI autóinak szentelték. A születésnapra a márka legjelentősebb modelljei öltöttek uniformist, seregszemléjük demonstrálja a nemzeti bűnüldöző szervezetek és az Alfa Romeo történelmi kapcsolatát.

A kiállítási terület látványvilágát a geometrikus grafikák, a szimbolikus színek használata teszi dinamikussá. Az új szekcióban felsorakozó hat, nagy körültekintéssel kiválasztott Alfa Romeo egy immár hatvan esztendeje kiválóan működő kapcsolatról tesz tanúságot. A kör alakú platformokon elhelyezett, hangulatosan megvilágított, CARABINIERI színekben pompázó autók érzékeltetik, hogy évtizedek alatt a márka modelljei számtalan akcióban, és számtalan dolgos hétköznapon szolgálták az olasz egyenruhásokat.

A szekció berendezői nem bíztak a véletlenre semmit. A falak élénk színű grafikát kaptak, amelyben a piros az Alfa Romeo szimbóluma, a kék utalás a rendőrség megkülönböztető fényjelzésére. Mindez együttesen veszi körül a különféle karaktereket és eseményeket bemutató történelmi képeket. Együtt hatásosan jellemzik az Alfa Romeo és a CARABINIERI kapcsolatát.

Az „Alfa Romeo Uniform” területét Benedetto Camerana tervezte. Az építész korábban is kivette a részét a múzeum átalakításából, 2013 végén született tervei alapján zajlott a létesítmény teljes felújítása. A most megálmodott kulisszák közé került be a CARABINIERI felszerelésű 1900 M „Matta” sorozat egy példánya, amelynek képességeit jelzi, hogy az Alfa Romeo ezzel a modellel nyerte 1951- ben a Mille Miglia-t. Megtaláljuk a legendás Giuliát, az ikonikus „Gazella” modellt, a 75-öst, az Alfettát, az Alfa 90-est, a ritka Giulia Giardinetta-t. Az érdeklődők megismerkedhetnek valamennyi CARABINIERI autó történetével, jellemző felszereléseikkel, az olasz történelemben és bűnüldözésben betöltött szerepükkel. 

A jövő betűi: GTA 

Arese-ben debütál a nyilvánosság előtt az új, limitált kiadású Giulia GTA. Az Alfa Romeo 110. születésnapjára tervezett modell koncepcióját és technikai alapjait az 1965-ös Giulia GTA ihlette. Az a „Gran Turismo Alleggerita”, tehát GTA, amelyet az Autodelta, az Alfa Romeo versenyrészlege állított kerekekre a Giulia Sprint GT alapjain. 

Az új Giulia GTA megőrizte sportos vérvonalát, fejlesztésénél a tervezők a Giulia Quadrifoglio modelljéből indultak ki. Orrában az Alfa Romeo 2,9 literes V6-os bi-turbó motorjának erősebb, 540 lóerős változata dolgozik. Az ultrakönnyű anyagok széleskörű használatával a mérnökök jelentős súlycsökkentést értek el, az új GTA kategóriája legkedvezőbb, 2,82 kg/LE tömeg/teljesítmény arányával büszkélkedhet. Képességei javítását ezenfelül számos speciális technikai, köztük aerodinamikai fejlesztés szolgálja. 

„Tour of 110 years”: kirándulás a történelemben 

Az Alfa Romeo Múzeum a márka születésnapja alkalmából egy hatrészes videosorozat segítségével virtuális túrára hívja látogatóit. A „Tour of 110 years” címet viselő bemutató a következő fejezeteket tartalmazza: 

 1.  Bevezetés; a múzeum áttekintő bemutatása 
 2. „Idővonal" koncepció; Alfa Romeo az iparban 
 3. A „Szépség"; a stílus, a forma és az életmód ötvözete 
 4. A „Sebesség”; együtt a technológia, a versenyképesség, a vezetési élmény 
 5. A „Tárlat”; exkluzív látnivalók 
 6. Az „Archívum”; fényképek, videók, műszaki rajzok, vázlatok és gyártási nyilvántartások 

Szenvedély és részvétel 

Az Alfa Romeo nyilvánosan ünnepli születésnapját. A márka a diehard „Alfisti” rajongóktól az alkalmi kedvelőkig mindenkit megkér, csatlakozzanak a múzeum termeiben zajló ünnepségekhez. A program 15 óra 30 perckor indul az Alfa Romeo közösségi média csatornáin, a bekapcsolódáshoz elég a születésnap linkjére kattintani. 

A helyszínen személyesen jelenlévők számára az Alfa Romeo klubokat szervez a látogatóknak, rajongóknak. Felkéri az ünneplőket, vegyenek részt a programokon, a múzeum belső pályáján zajló felvonulásokon. 

Alfa Romeo az élen: Farinától Fangio-ig, Räikkönen-től Giovinazzi-ig 

Az Alfa Romeo okkal büszke sportsikereire. A márka autói nyerték 1950-ben az akkor induló Formula 1 első világbajnoki évadát. A bajnoki címet Giuseppe „Nino” Farina szerezte meg az Alfa Romeo Gran Premio Tipo 158 "Alfetta" volánjánál, majd sikerét 1951-ben Juan Manuel Fangio ismételte meg az Alfetta 159 fedélzetén. 

A versengés folytatódik, így most különleges üdvözletet küldenek az Alfa Romeo Racing ORLEN F1 versenyzői - Kimi Räikkönen világbajnok és az fiatal olasz tehetség, Antonio Giovinazzi. Három társsal bővít az Alfa Romeo Az Eberhard & Co. megerősíti kapcsolatait az Alfa Romeóval. A svájci luxusóra-társaság egy új, korlátozott kiadású kronográffal tiszteleg az olasz autógyártó előtt 110. születésnapján. Az egyedülálló időmérőt úgy tervezték, hogy ötvözze az Eberhard & Co. termékek stílusát, műszaki tartalmat az Alfa Romeo modelljeire jellemző sportos és elbűvölő vonzerővel. Különleges modellel ünnepli az Alfa Romeót a Compagnia Ducale is. Az olasz kerékpárgyártó a 110. évfordulóra e-MTB-ot készített. Az elektromos hegyikerékpár sportos hangulatát tükrözik a műszaki specifikációk. A speciális kétkerekű erőteljes, 500 wattos akkumulátorra támaszkodó, mégis csendes hajtást kapott az Alfa Romeo Centro Stile-vel közösen létrehozott egyedi, feltűnő fényezés mellé. 

Az AUDES Group az Alfa Romeo ruházati cikkeinek hivatalos gyártója partnerséggel köszönti a 110. születésnapját ünneplő autógyártót. A társaság tervezi, gyártja és világszerte forgalmazza Alfa Romeo márkájú kollekcióját a hivatalos licencek birtokában.