Utazás a Pappas Auto hazájába – Salzburg tartomány négy és két keréken

Egy kissé hűvös nyári napon nincs is jobb program, mint autóba ülni és meg sem állni Ausztriáig, annak is legszebb ékszerdobozáig: Salzburg tartományig. A Pappas Auto stratégiai partnerével, a SalzburgerLand Tourismussal karöltve évről évre vendégül látja újságíró partnereit egy festői szépségű sajtóutazásra. Idén először a téli szezon helyett nyári kalandokban lehetett része vendégeinknek.

Az időpont csúsztatása többszörösen is szerencsés választás, hiszen május végére már több új modellünk is megérkezett bemutatótermeinkbe, így az idei év újdonságait is bemutathattuk a média képviselőinek. Másrészről pedig a hagyományossá vált síelést most még színesebb kalandok válthatták fel. Tartsanak most velünk Önök is rendhagyó útinaplónkkal a Pappas Auto hazájába!

Június 4. csütörtök – Autóteszt és Salzburg titkai

A Pappas Auto Hunyadi János úti Mercedes-Benz szalonja előtt már kora reggel felsorakozott a karaván: Mercedes-Benz A-osztály, CLS, Alfa Romeo Stelvio, Kia Optima SW PHEV és Jeep Grand Cherokee várta utasait. Az 550 kilométeres út során vendégeink tesztelhették a modelleket, állomásokat beiktatva a sofőrök cserélhettek. Ily módon lényegesen hosszabb szakaszon ismerkedhettek meg a gépkocsikkal, mint hazai tesztnapjaink alkalmával. Első állomásunk a Pappas Holding központjába vezetett, ahol Günther Graf ügyvezető igazgató fogadta a magyar delegációt.  A rendhagyó túrán kulisszatitkokkal is megismerkedhettünk, mint a pincében megbújó gumihotel és a nemzetközi viszonylatban is első osztályú szervizboxok. A munkafolyamatokat közvetlen közelről szemlélhettük és bizonyosodtunk meg arról: a Pappas Auto a kiválóságok elkötelezettje.

A Holding központjától néhány perces autóútra található a Hangar-7 birodalma, ahol garantált a „wow”-élmény mindazoknak, akiknek a szívét kicsit is megdobogtatja a lóerők világa. Dietrich Mateschitz gyűjteménye páratlan – ki ne hagyják Önök se, ha Salzburgban járnak!

Miután a nap első felét csoportunk jobbnál jobb gépkocsikban töltötte, ideje volt pihenőre küldeni a négykerekűeket az óváros egyik mélygarázsába. A Pappas csoportját a Hotel Weisse Taube látta vendégül egy éjszakára. A Mozartplatz sarkától 50 méterre található szálloda ideális választás egy hosszú hétvégére, ahonnan a város színe-szaga közvetlen közelről megérezhető.
Nem késlekedtünk és délután egy hangulatos városnézésen vettünk részt. Magyar idegenvezetőnk lelkes meséi, történetei, csodás útvonalai is hozzájárultak ahhoz, hogy közel két óra leforgása alatt úgy érezhessük: igazi „Schatzkammer”-be csöppentünk, ahol kincsekre és titkokra bukkanhattunk. A Salzach folyó feletti gyaloghidakon kacskaringózva Mozart világa tárult elénk szülőházával és otthonával. A Mirabell kertből pompázatos a látvány Hohensalzburg várára, a keskeny kis utcák felett lengő cégérek pedig régi korokba repítettek. Az ízlelőbimbókra is valódi élmények hatnak Salzburgban: a Fürst cukrászdában az eredeti Mozart golyót kóstolhatjuk, a vacsorát pedig érdemes egy hagyományos sörfőzdében elkölteni. Az Augustiner Bräu-ban hétköznap is tetőfokára hág a hangulat. Autentikus kiszolgálás, hatalmas adagok, remek sör – méltó zárása a napnak.

Június 5. péntek – Négy és két keréken

Salzburg óvárosában megéri korán ébredni. A reggeli órákban friss levegőben, harangszóban járva úgy érezhetjük: ez a város csak a miénk! Érdemes beiktatni hát egy sétát a keskeny utcákban. A kellemes reggelit követően a Pappas csoportjával bringát béreltünk a Mozartplatzon. Egy rövid 5 kilométeres túrával fél óra alatt a Hellbrunni kastélyhoz értünk, ahol a Vízi Játékok világa tárult elénk. Markus Sittikus érsek, Salzburg akkori hercege és kormányzója a víz természetes erejét felhasználva építtette ki a parkot a XVII. században. A gyanútlan turista a legváratlanabb időben és helyen frissülhet fel – nyári melegben tökéletes program, melynek végén a kastély pompás termeit sem érdemes kihagyni.
A Salzach partján visszatekerve a Stiegl Kellerben búcsúztunk a Pappas Auto városától, ahol a sörfőzde teraszáról az óváros a lábaink előtt hevert.

Újságíróinkon az ebéd során már kellemes izgalom lett úrrá: újra beülhettek ugyanis a Pappas autókba. Rövid alkudozás és helycsere után a karaván Hochkönig felé vette az irányt. A panorámaúton elszabadultak a lóerők, a gépkocsik most igazán megmutathatták, mire képesek. A hegyek lábához mindannyian elégedetten érkeztünk. A Hochkönig régió 3 meseszép települést – Maria Alm, Dienten, Mühlbach – ölel át, felettük magasodik a Hochkönig csúcsa (2941 m). A régió túraparadicsom a javából: ezen a fantasztikus hegyvidéken 340 km gondosan kijelölt túraút vezet hüttéről hüttére, melyet nem muszáj gyalog bejárni, sőt! Csapatunk hegyi kerékpárokra pattanva fedezte fel a vidéket. Bemelegítésként a Natrun hegyen található Flow One pályája várt bennünket downhill bringákkal. A többségében városi kerékpározáshoz szokott csapat szája igencsak tátva maradt, meglátva a hegyi terepet. Hála a szakképzett kísérőknek egy kör után megjött a bátorságunk és megérezhettük a valódi szabadság érzését.

 

Mind a két, mind a négy kerekű járműveket leparkolva az este a pihenésről szólhatott. A Hotel Almhof**** szállásadó és vendéglátó kategóriában is kimagasló. Hangulatos szobáiban és wellness részlegében valóban lelassulhat a megfáradt városi vendég. A vacsora pazar menüjét kóstolva pedig arról értesültünk, hogy épp Salzburg tartomány legelismertebb éttermében vagyunk, mely egy Gault Millau szakácssipkával és egy Falstaff villával a Michelin csillag küszöbén áll. A szálloda tulajdonosát is elkápráztatták a Pappas Auto gépkocsijai. Valamennyi modellre kíváncsi volt, és ígéretet tett, hogy felkeresi a Pappas Auto osztrák bemutatótermét.

Június 6. szombat – Az érzelmek csúcsán

A Hochkönig régió mottója: „Gipfel der Gefühle”. Aki olyan szerencsés, hogy személyesen felkeresheti Salzburg tartomány ezen ékszerdobozát, érteni fogja, miért az elnevezés. Már 24 órával az érkezésünk után jelentkeznek az alábbi tünetek: megnyugvás, lelassulás, lendület, frissesség. A mai megfogalmazás szerint igazi flow-élményben lehet részünk, amint a hegyek felé vesszük az irányt. Csapatunk e-bringákra pattanva járta be a Királytúra (Königstour) 31 kilométeres szakaszát. Az elektromos rásegítésű biciklinek világszerte itt épült ki első ízben a töltőállomások átfogó hálózata. Így az akku kimerülésétől nem kell tartani. Mivel a 18 töltőállomás több pontja egyben álomszép hegyi legelőn megbújó fogadó is, így nem csak a járgány, mi magunk is töltekezhetünk. Vezetett bringatúrából nincs hiány. Az sem megvetendő hír, hogy aki megkapja szállásadójától a Hochkönig Card vendégkártyát, ingyen veheti igénybe a szolgáltatások jelentős részét, így a túravezetést is.

 

A sajtóút harmadik napjának végéhez érve az e-bringatúrát követően azt hihettük, a mai nap varázsát már megéltük. Ám ekkor taxi érkezett értünk és a Jufenalmra vitt. A hegyi legelőn makulátlan osztrák világ tárult elénk. Talán nem csoda, hogy fiatal kollégánk azonnal közölte, ő bizony itt fogja megtartani esküvőjét, hiszen ennél tökéletesebb helyszínt el sem lehet képzelni: remek étterem, hegyi kápolna, kilátás a Hochkönigre és naplemente… Az érzelmek tehát tovább fokozhatók.

Június 7. vasárnap – A tesztút folytatódik

Utazásunk utolsó délelőttjén a hegyekben kirándultunk. Sífelvonóval és egy kellemes sétával könnyedén elértünk Abergalm kilátóhelyet, ahonnan a Hochkönig három településének panorámája tárult elénk. A télen síterületként üzemelő vidék most nyári arcát mutatta meg nekünk. A felvonón osztrák vendéglátóink arról meséltek: „A Hochkönig vidékén nem számít az idő. A nap reggel feljön és este lenyugszik, más nem számít.” – A búcsú perceiben ezt már érteni véltük.

Újságíróink szeme újra csillogni kezdett, amint meglátták az indulásra várakozó autóflottát. Gondos leosztást követően a 600 kilométeres visszaút is élményekkel gazdagon telt. Újabb modelleket kipróbálva tesztelhették vendégeink az autókat. Megelégedettségükről pedig a következő hetekben adnak hírt. Amennyiben Önök is kíváncsiak a beszámolókra, keressék az alábbi felületeken a Pappas Auto-ról és Salzburg tartományról szóló híreket:
Alapjarat.hu, Autonavigator.hu, Autosvilag.com, Csakapuffin.cafeblog.hu, Femcafe.hu, First Class Magazin, Lóerő Magazin, Men’s Health Magazin, Netkoffer.hu, Style.hu, Szuperutazasok.cafeblog.hu, Vital Magazin.